Dana 17.06. 2023. održali smo tematski izlet „Putevima apiterapije“ Maribor i okolica, sa ciljem upoznavanja mogućnosti i raznolikosti razvoja, kao i dodatne aktivnosti na našim gospodarstvima.

Trend i porast su turizam na OPG-u sa dodatnim sadržajima. Jedna takva aktivnost je upravo apiterapija. Na izletu je bilo 20 pčelara iz naše udruge sa svojim članovima obitelji ukupno nas 44. osobe.

Prva destinacija ja bila OPG obitelji Kolarič u Svetoj Ani. Imanje sa preko 250 vrsta ljekovitog i medonosnog bilja. Šetnjom kroz imanje i prezentaciju domaćini su nam iz prve ruke prezentirali ljekovito bilje, uzgoj, ljekovita svojstva, preradu, prezentaciju i degustaciju istih. Mini muzej alata, košnica u pčelarstvu kao i prostor za apiterapiju udisanja zraka iz košnica. Završetak druženja je bio čajanka i degustacija vlastitih proizvoda što nudi OPG. Slijedeća destinacija je bila Obiteljsko gospodarstvo Vogrinčić iz mjesta Pernica koja se bavi biodinamičkim načinom pčelarenja i apiterapijom. Za nas mnoge jedno sasvim novo grana u pčelarstvu i općenito u poljoprivredi a to je biodinamika.

U prostoru za apiterapiju i masažu medom upoznali smo se sa učinkom pčela za relaksaciju, opuštanje, otekline, bol i učinak uboda pčelinjeg otrova bez nus pojava. Nakon ručka i kratkog odmora posjetili smo u mjestu Zavrhu vinariju Šuman koja se bavi na ekološko-biodinamički način uzgoj grožđa i preradu vina.

Sva tri gospodarstva koja smo posjetili imaju status tri pčele što je naj više rangirano mjesto za očuvanje pčela.

Povratak je bio u kasnim popodnevnim satima, vrijeme nas je odlično poslužilo .Domaćini kod kojih smo bili, potrudili su nam prezentirati i prenijeti svoje znanje i iskustvo u pčelarenju, biodinamici, ekologiji, apiterapiji i funkcioniranju OPG-a. na tome im veliko hvala. Zahvaljujemo i posebno našoj članici Udruge gđi. Snježani Rakonjić koja je odradila papirologiju za natječaj ovog izleta, bila organizator i vođa puta. Slike sa izleta govore sve.

Tajnik Udruge:
Božidar Ladišić