Dragutin Jureša 1950. – 2023.

Dana 14. 06. 2023. nakon kratke i teške bolesti preminuo je Dragutin Jureša, naš dugogodišnji predsjednik Udruge pčelara „Hrvatsko zagorje“ Zabok i predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko -zagorske županije.

Rođen 10. 01. 1950.u Selnu, mjesto u Općini Krapinske Toplice gdje je proveo svoj čitav život.
Njegove aktivnosti i područja u kojima je djelovao ostavio je iza sebe neizbrisiv trag, jer bio je jednostavan, pristupačan uvijek na raspolaganju, otvoren za nove ideje i prijedloge. Uz profesiju autolimara bio je i uspješan vozač moto utrka ,osnivač i aktivni član Upravnog odbora Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selno, aktivan član Lovačkog društva „Fazan“ iz Krapinskih Toplica, jedan od osnivača, član Upravnog odbora, tajnik i nakon toga dugogodišnji predsjednik Udruge pčelara „Hrvatsko zagorje“ Zabok.

Pčelarskim stažem dužim od 40. godina surađivao je sa našim vrhunskim akademskim stručnjacima kao što su prof. Sulimanović, prof. Šver, prof. Kezić i drugi koji su doprinosili razvoju pčelarstva na našem području. Uzgajivač matica sa iznimnim rezultatom, član upravnog odbora Udruge uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske kao i u nekoliko mandata član Upravnog odbora HPS-a. Doprinos selećem pčelarstvu je njegova konstrukcija kontejnera u čemu je bio pionir selećeg pčelarstva, te pčelario sa više od 300 pčelinjih zajednica. Stalna edukacija i neprestano poticanje pčelara na učenje na njegovim nebrojenim predavanjima u matičnoj udruzi ali i širom Hrvatske.

Naime prerani odlazak učitelja, mentora, partnera, prijatelja, pčelara i čovjeka našeg Dragutina Jureše ostavit će veliku prazninu.

VELIKO HVALA!

Prijatelji iz Udruge pčelara
„ Hrvatsko zagorje“ Zabok